Existuje mnoho variací burgerů. Každému chutná něco jiného a jinak tomu není ani u burgerů. Základem kvalitního burgeru je především maso. Na druhém místě je podle nás bez pochyby houska. Za velkou chybu považujeme nakoupit housky v supermarketu(většinou balené po více kusech). Bulka by měla být hutnější, aby se po chvíli nerozmočila šťávou z masa. Také zelenina, kterou použijete do burgerů by měla být poctivě vybraná. Zakládáme si na tom, že by neměla být syrová, ale například grilovaná, nebo nakládaná. Jedinou čerstvou zeleninou, která se do burgerů skvěle hodí jsou saláty(např. ledový salát, rukola, polníček). Věříme, že burger, který vás naučíme patří mezi ty nejdelikátnější. Dejme se tedy do práce! Suroviny na přípravu masa: 800 g předního hovězího masa (může být i mix s vepřovým) 2 vejce 2 cibule 4 stroužky česneku sůl, pepř 1 lžička sojové omáčky Na karamelizovanou cibulku: 10 ks cibule 100 g másla 100 g třtinového cukru 1 dl whisky 0,5 dl červeného vinného octa lžička tymiánu sůl, pepř Na servírování: 4 domácí bulky rukola tatarská omáčka nebo česnekový dip s kurkumou 16 plátků slaniny 4 plátky čedaru BULKY Nejprve si připravíme bulky, můžeme i den předem. Rozkrojíme si je a máme je připraveny na opečení těsně před podáváním. MASO Nejprve si nameleme hovězí maso. Doporučujeme mlít co nejpozději před samotným grilováním. Namelte spíše nahrubo, než najemno. Nemáte-li možnost si maso namlít sami, vyberte si maso u řezníka a nechte si jej namlít přimo od něj. Do mísy dáme mleté maso, dvě vejce, nadrobno nakrájenou cibuli, lisovaný česnek, osolíme, opepříme a přidáme sojovou omáčku. Vše dobře promíchejte a dejte do lednice na chvíli odpočinout. KARAMELIZOVANÁ CIBULKA Dáme se do přípravy karamelizované cibulky. Na pánev dáme rozpustit máslo a přidáme nakrájenou cibuli. Necháme ji mírně zhnědnout a postupně přidáváme třtinový cukr, tymián, ocet a whisky. Průběžně promícháváme. Zhruba po 10ti až 15ti minutách je cibulka krásně dohněda zkaramelizovaná. Dle chuti osolíme a opepříme. Dávejte však pozor, abyste ji příliš nevysušili. Při každém kousnutí do burgru by Vám zůstávala nalepená mezi zuby a to opravdu nechcete. GRILUJEM Rozpálíme gril na 200 stupňů. Z masa vytvoříme 4 burgery(tloušťka asi 1 cm, průměr podle velikosti bulek), vložíme na rozpálený gril a vedle nich plátky slaniny. Maso necháme maso opékat cca 7 minut z každé strany a těsně před dokončením masa i slaniny přidáme připravené rozkrojené bulky. Na téměř hotové maso položíme čedar a necháme roztéct. DOKONČUJEM Z grilu sundáme bulky, každou potřeme tatarkou (nebo jinou omáčkou), položíme maso se sýrem, slaninu, karamelizovanou cibulku a rukolu dle chuti. Přiklopíme vrchní částí bulky, přiměřeni přimáčkneme a můžeme podávat. SERVÍRUJEME Jako příloha jsou skvělé domácí hranolky. My je rádi kombinujeme s celerovými a mrkvovými hranolkami. ![]()
0 Comments
Leave a Reply. |