Suroviny na 8 - 9 housek: 550 g hladké mouky 4 lžičky soli 1 čerstvé droždí 3 lžičky cukru krupice 40 ml oleje 2 vejce 340 ml vlažné vody Mouku smíchejte se solí. Ve zvláštní misce si udělejte kvásek - rozdrobte droždí a smíchejte do tekuta s cukrem a poté přilijte zhruba 15 - 20 ml vlažné vody. Do zbytku vody přilijte olej a zhruba 1,5 vejce (rozšlehejte si je zvlášť a trochu si nechejte na později na potírání). Mouku a tekuté suroviny dejte dohromady, důkladně propracujte buď ručně nebo v robotu 3-4 minuty. Těsto se však musí lepit, nikdy nepřidávejte více mouky, housky by byly pak tuhé. Těsto nechte, nejlépe v kynoucí míse, kynout zhruba hodinu nebo dokud nebude 2x takové. Poté jej přemístěte na pracovní plochu, pomozte si trochou mouky a vytvarujte 8 - 9 housek. Ty přendejte na plech vyložený pečícím papírem a nechte přikryté utěrkou ještě tak 30 minut kynout na teplém místě. Troubu nastavte na 200 stupňů, housky potřete rozšlehaným vajíčkem s trochou vody, případně posypte sezamem a pečte kolem 12 minut. Z housek například můžete připravit zcela domácí burger! (recept po kliknutí na obrázek)
1 Comment
|