S láskou v kuchyni
  • Domů
  • Recepty
    • Medvědí česnek
    • Polévky >
      • Polévka z pečené mrkve, petržele a česneku
      • Z pečeného květáku
      • Z červené čočky
    • Hlavní jídla >
      • Pizza
      • Burger s trhaným masem, jablečným pyré a koriandrem
      • Thai Frite Rice
      • Pikantní burger s červenou řepou
      • Čerstvé krevety
      • Burgery
      • Bramborové knedlíky s uzeným
      • Zapečená červená řepa
      • Lassagne
    • Vytvoř si sám >
      • Tomat z pečených rajčat
      • Sladká chilli omáčka
      • Sušená rajčata
      • Domácí těstoviny
      • Domácí chleba
      • Domácí housky
      • Nakládaný hermelín
    • Sladké dobroty >
      • Bábovka
      • Tvarohové knedlíky s jahodami
      • Jablečný nepečený dort
      • Čokoládovo vanilkové bábovičky
      • Nepečený čokoládový koláč
      • Rychlá třešňová bublanina
      • Mrkvové cupcake
    • Slané dobroty >
      • Cibulový quiche
  • Recenze
    • Kde se dobře najíst v Brně
    • Madeira
    • Lisabon
    • HamHam.cz
    • Druhá návštěva v Bylinky.cz
    • Návštěva Grand Cru
    • Restaurant day Zlín listopad 2016
    • Kde se dobře najíst v Praze
    • Sushi ve Slunečnici
    • Bylinky.cz
    • Garden Food Festival Zlín 2016
    • Burgerfest Napajedla
    • Garden Food Festival Olomouc 2016
    • Fresh Food Festival Brno 2016
    • Kam na pořádný Burger ve Zlíně
    • Šmakujto box
    • Kam zajít v Praze
    • Italy Trip
    • Špilberk Food Festival
    • Indie, cesta za dobrým jídlem
  • Kontakt

MADEIRA

Kouzelné místo, které jsme si zamilovali na první pohled...

11/4/2020

0 Comments

 
Už je to sice dva roky, co jsme se vydali na Madeiru, ale stále ji máme v paměti. Tuhle destinaci jsme si zvolili jako svatební cestu a bylo to naprosto úžasné! Asi zatím nikdy jsme nebyli tak ohromeni přírodou. Bylo až údivné, jaký byl rozdíl mezi počasím na severu a na jihu. Madeira není úplně obrovský ostrov, takže by člověk čekal, že bude všude tak nějak podobné počasí. Ale opravdu jsme se v jeden den setkali s naprosto jasnou oblohou a vedrem na jihu a naproti tomu na severu v horách byla mlha, foukalo a na sobě jsme měli čepici. 
Na Madeiře jsme strávili zhruba 8 dní, ale ani za tuto dobu jsme ji nestihli celou procestovat. Pokud se na Madeiru vydáte i vy, určitě doporučujeme navštívit nejvyšší vrcholy Pico Ruivo a Pico do Arieiro, poloostrov Ponta de Sao Lourenco, proslulé levády, hlavní město Funchal a místí tržiště Mercado dos Lavradores nebo třeba městečko Santana, kde uvidíte typické pastevecké domky. Kamkoliv se ale na Madeiře vydáte, určitě uvidíte něco krásného, výhledy, kopce, útesy, květiny...
Na Madeiře byly úžasné východy slunce. Párkrát jsme si vyjeli na kopec a sledovali tuhle krásu. 
Picture
Picture
I když jsme se na Madeiru vydali až na podzim v říjnu, stále bylo co pozorovat. Snad nejšťastnější jsem byla, když jsem zjistila, že tam roste má nejoblíbenější květina hortenzie. To si tak jedete cestou do hor a najednou všude kolem cesty stovky hortenzií. A to že byli květy velké jako naše hlava! To bylo neskutečné. 
Na Madeiře se velmi dobře daří ovoci, zejména exotickému, které tam dozrává třikrát za rok. Nejvíce jsme si oblíbili několik druhů marakuji, malé banány a banánový ananas (viz první fotka dole). Ovoce jsme si kupovali buď od místních prodejců, když jsme jeli třeba někam na výlet, a nebo na asi nejznámějším tržišti v hlavním městě Funchal. Prodejci nám vždy dali ochutnat kterékoliv ovoce a my si potom vybrali to, co nám nejvíc chutnalo. 
Byl by hřích nedát si na Madeiře nějaké mořské plody nebo ryby. A protože jsme milovníci právě tohoto jídla, tak jsme si jej skoro každý večer dávali. A k tomu nesměl chybět tradiční nápoj Poncha, který se skládá z místního rumu, citronové šťávy, cukru a medu. 
Na tržišti Mercado dos Lavradores nesežene jen ovoce, zeleninu a květiny, ale druhou část tvoří právě rybí trh. Musíte ale přijít včas, a to nejlépe hned z rána. Jednou jsme se tam totiž vydali odpoledne a tržiště už bylo prázdné. Najdete zde spoustu druhů ryb, nejoblíbenější je ryba Espada, což je dlouhá černá ryba, která po vynoření na vzduch vyvalí oči. I my jsme tuto rybu ochutnali ve smažené formě a měla velmi jemnou chuť. Druhý nejoblíbenější je tuňák. 
Tak se i vy vydejte na Madeiru. Rozhodně nebudete litovat. Ať už na jaře, na podzim nebo v létě, pokaždé je tam co vidět! 

0 Comments

    Categories

    All

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Domů
  • Recepty
    • Medvědí česnek
    • Polévky >
      • Polévka z pečené mrkve, petržele a česneku
      • Z pečeného květáku
      • Z červené čočky
    • Hlavní jídla >
      • Pizza
      • Burger s trhaným masem, jablečným pyré a koriandrem
      • Thai Frite Rice
      • Pikantní burger s červenou řepou
      • Čerstvé krevety
      • Burgery
      • Bramborové knedlíky s uzeným
      • Zapečená červená řepa
      • Lassagne
    • Vytvoř si sám >
      • Tomat z pečených rajčat
      • Sladká chilli omáčka
      • Sušená rajčata
      • Domácí těstoviny
      • Domácí chleba
      • Domácí housky
      • Nakládaný hermelín
    • Sladké dobroty >
      • Bábovka
      • Tvarohové knedlíky s jahodami
      • Jablečný nepečený dort
      • Čokoládovo vanilkové bábovičky
      • Nepečený čokoládový koláč
      • Rychlá třešňová bublanina
      • Mrkvové cupcake
    • Slané dobroty >
      • Cibulový quiche
  • Recenze
    • Kde se dobře najíst v Brně
    • Madeira
    • Lisabon
    • HamHam.cz
    • Druhá návštěva v Bylinky.cz
    • Návštěva Grand Cru
    • Restaurant day Zlín listopad 2016
    • Kde se dobře najíst v Praze
    • Sushi ve Slunečnici
    • Bylinky.cz
    • Garden Food Festival Zlín 2016
    • Burgerfest Napajedla
    • Garden Food Festival Olomouc 2016
    • Fresh Food Festival Brno 2016
    • Kam na pořádný Burger ve Zlíně
    • Šmakujto box
    • Kam zajít v Praze
    • Italy Trip
    • Špilberk Food Festival
    • Indie, cesta za dobrým jídlem
  • Kontakt