S láskou v kuchyni
  • Domů
  • Recepty
    • Medvědí česnek
    • Polévky >
      • Polévka z pečené mrkve, petržele a česneku
      • Z pečeného květáku
      • Z červené čočky
    • Hlavní jídla >
      • Pizza
      • Burger s trhaným masem, jablečným pyré a koriandrem
      • Thai Frite Rice
      • Pikantní burger s červenou řepou
      • Čerstvé krevety
      • Burgery
      • Bramborové knedlíky s uzeným
      • Zapečená červená řepa
      • Lassagne
    • Vytvoř si sám >
      • Tomat z pečených rajčat
      • Sladká chilli omáčka
      • Sušená rajčata
      • Domácí těstoviny
      • Domácí chleba
      • Domácí housky
      • Nakládaný hermelín
    • Sladké dobroty >
      • Bábovka
      • Tvarohové knedlíky s jahodami
      • Jablečný nepečený dort
      • Čokoládovo vanilkové bábovičky
      • Nepečený čokoládový koláč
      • Rychlá třešňová bublanina
      • Mrkvové cupcake
    • Slané dobroty >
      • Cibulový quiche
  • Recenze
    • Kde se dobře najíst v Brně
    • Madeira
    • Lisabon
    • HamHam.cz
    • Druhá návštěva v Bylinky.cz
    • Návštěva Grand Cru
    • Restaurant day Zlín listopad 2016
    • Kde se dobře najíst v Praze
    • Sushi ve Slunečnici
    • Bylinky.cz
    • Garden Food Festival Zlín 2016
    • Burgerfest Napajedla
    • Garden Food Festival Olomouc 2016
    • Fresh Food Festival Brno 2016
    • Kam na pořádný Burger ve Zlíně
    • Šmakujto box
    • Kam zajít v Praze
    • Italy Trip
    • Špilberk Food Festival
    • Indie, cesta za dobrým jídlem
  • Kontakt

Medvědí česnek

Medvědí česnek

4/10/2018

0 Comments

 
Picture
Náš oblíbený medvědí česnek. Jestli ho taky milujete, vyražte si jej nasbírat na začátku dubna, v tuto dobu je ho totiž na určitých místech spousta. Medvědí česnek hledejte ve vlhkých oblastech, což znamená v lesích poblíž potůčků. Při sběru je dobré si uvědomit, že byste měli otrhat vždy jen pár listů z trsu, aby i další rok znovu vyrostl. A samozřejmě druhé pravidlo - pozor kam šlapete, ať medvědí česnek nezničíte. Pozor si ale dejte, abyste si listy česneku nespletli s listy konvalinky. Jsou velmi podobné, vám ale stačí si list lehce protřít mezi prsty a hned podle vůně máte jasno.
My se na sběr vybavili skvělým mátovým čajem od oblíbených bylinky.cz a také plátěnkami.
Rozhodně vám doporučujeme si medvědí česnek nasbírat a nekupovat jej. Přeci jen při sběru máte možnost si vybrat ty nejhezčí listy a hlavně ta vůně? To je prostě senzace! A samozřejmě i ten klid lesa, přeci jen, tohle v obchodě nezažijete.
Medvědí česnek obsahuje velké množství vitamínu C. Působí pozitivně na krevní tlak a hladinu cukru. Proto je dobré ho přidávat do jídla, alespoň během jeho výskytu na jaře. 
My si z něj udělali pesto, máslo a také polívku. Rádi si jej dáme i jen tak na chleba, do salátů a nebo do masa.

Pesto z medvědího česneku

  • 120g (2 hrsti) medvědího česneku
  • 60g kešu oříšků
  • 70g sýru Gran Padano (či podobného)
  • 7 lžic oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • limetka

Všechny suroviny kromě limetky dáme do mixéru a zpracujeme dohladka. Pokud by se vám pesto zdálo málo slané, dosolte a na konec lehce dochuťte šťávou z limetky.
Hotové pesto dejte do čistých sklenic a uchovejte v chladu.
Pesto se skvěle hodí k těstovinám, k dipům z jogurtu či smetany, do polévky. My jej používáme například i do zapečených brambor. 
Picture
Picture

Máslo z medvědího česneku

  •  250g másla
  • hrst medvědího česneku
  • bylinky (my použili bazalku, můžete ale i petržel, koriandr, tymián, ...)
  • sůl
  • šťáva z limetky

Máslo necháme změknout, aby se nám dobře mixovalo. Poté jej dáme do mixéru společně s medvědím česnekem, bylinkami a rozmixujeme dohladka. Máslo se vám krásně zbarví do zelena. Nakonec ho už jen dochutíme solí a šťávou z limetky.
Bylinkové máslo si dáváme jen tak na chleba a na to dáme i čerstvý česnek a nebo si jej můžete i zamrazit.  
Picture
Picture

Polévka z medvědího česneku

  • 1l zeleninového vývaru
  • 3 brambory
  • 150g medvědího česneku
  • 150ml smetany ke šlehání
  • sůl a pepř
  • muškátový oříšek

Připravíme si zeleninový vývar a necháme jej přijít k varu. Brambory si oloupeme a nakrájíme na kostičky. Dáme do vývaru a vaříme do změknutí. Do vývaru přidáme i nakrájený medvědí česnek. Necháme jen pár minut provařit, aby neztratil chuť a polévku rozmixujeme. Vlijeme smetanu ke šlehání a polévku si dle chuti dosolíme, dopepříme a přidáme nastrouhaný muškátový oříšek.
My si polévku ještě ozdobili slunečnicovými semínky, sýrem a čerstvým medvědím česnekem.
Picture
Picture
0 Comments



Leave a Reply.

    Categories

    All

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.
  • Domů
  • Recepty
    • Medvědí česnek
    • Polévky >
      • Polévka z pečené mrkve, petržele a česneku
      • Z pečeného květáku
      • Z červené čočky
    • Hlavní jídla >
      • Pizza
      • Burger s trhaným masem, jablečným pyré a koriandrem
      • Thai Frite Rice
      • Pikantní burger s červenou řepou
      • Čerstvé krevety
      • Burgery
      • Bramborové knedlíky s uzeným
      • Zapečená červená řepa
      • Lassagne
    • Vytvoř si sám >
      • Tomat z pečených rajčat
      • Sladká chilli omáčka
      • Sušená rajčata
      • Domácí těstoviny
      • Domácí chleba
      • Domácí housky
      • Nakládaný hermelín
    • Sladké dobroty >
      • Bábovka
      • Tvarohové knedlíky s jahodami
      • Jablečný nepečený dort
      • Čokoládovo vanilkové bábovičky
      • Nepečený čokoládový koláč
      • Rychlá třešňová bublanina
      • Mrkvové cupcake
    • Slané dobroty >
      • Cibulový quiche
  • Recenze
    • Kde se dobře najíst v Brně
    • Madeira
    • Lisabon
    • HamHam.cz
    • Druhá návštěva v Bylinky.cz
    • Návštěva Grand Cru
    • Restaurant day Zlín listopad 2016
    • Kde se dobře najíst v Praze
    • Sushi ve Slunečnici
    • Bylinky.cz
    • Garden Food Festival Zlín 2016
    • Burgerfest Napajedla
    • Garden Food Festival Olomouc 2016
    • Fresh Food Festival Brno 2016
    • Kam na pořádný Burger ve Zlíně
    • Šmakujto box
    • Kam zajít v Praze
    • Italy Trip
    • Špilberk Food Festival
    • Indie, cesta za dobrým jídlem
  • Kontakt