Náš oblíbený medvědí česnek. Jestli ho taky milujete, vyražte si jej nasbírat na začátku dubna, v tuto dobu je ho totiž na určitých místech spousta. Medvědí česnek hledejte ve vlhkých oblastech, což znamená v lesích poblíž potůčků. Při sběru je dobré si uvědomit, že byste měli otrhat vždy jen pár listů z trsu, aby i další rok znovu vyrostl. A samozřejmě druhé pravidlo - pozor kam šlapete, ať medvědí česnek nezničíte. Pozor si ale dejte, abyste si listy česneku nespletli s listy konvalinky. Jsou velmi podobné, vám ale stačí si list lehce protřít mezi prsty a hned podle vůně máte jasno. My se na sběr vybavili skvělým mátovým čajem od oblíbených bylinky.cz a také plátěnkami. Rozhodně vám doporučujeme si medvědí česnek nasbírat a nekupovat jej. Přeci jen při sběru máte možnost si vybrat ty nejhezčí listy a hlavně ta vůně? To je prostě senzace! A samozřejmě i ten klid lesa, přeci jen, tohle v obchodě nezažijete. Medvědí česnek obsahuje velké množství vitamínu C. Působí pozitivně na krevní tlak a hladinu cukru. Proto je dobré ho přidávat do jídla, alespoň během jeho výskytu na jaře. My si z něj udělali pesto, máslo a také polívku. Rádi si jej dáme i jen tak na chleba, do salátů a nebo do masa. Pesto z medvědího česneku
Všechny suroviny kromě limetky dáme do mixéru a zpracujeme dohladka. Pokud by se vám pesto zdálo málo slané, dosolte a na konec lehce dochuťte šťávou z limetky. Hotové pesto dejte do čistých sklenic a uchovejte v chladu. Pesto se skvěle hodí k těstovinám, k dipům z jogurtu či smetany, do polévky. My jej používáme například i do zapečených brambor. Máslo z medvědího česneku
Máslo necháme změknout, aby se nám dobře mixovalo. Poté jej dáme do mixéru společně s medvědím česnekem, bylinkami a rozmixujeme dohladka. Máslo se vám krásně zbarví do zelena. Nakonec ho už jen dochutíme solí a šťávou z limetky. Bylinkové máslo si dáváme jen tak na chleba a na to dáme i čerstvý česnek a nebo si jej můžete i zamrazit. Polévka z medvědího česneku
Připravíme si zeleninový vývar a necháme jej přijít k varu. Brambory si oloupeme a nakrájíme na kostičky. Dáme do vývaru a vaříme do změknutí. Do vývaru přidáme i nakrájený medvědí česnek. Necháme jen pár minut provařit, aby neztratil chuť a polévku rozmixujeme. Vlijeme smetanu ke šlehání a polévku si dle chuti dosolíme, dopepříme a přidáme nastrouhaný muškátový oříšek. My si polévku ještě ozdobili slunečnicovými semínky, sýrem a čerstvým medvědím česnekem.
0 Comments
Leave a Reply. |