Sladká chilli omáčka thajského typu je oblíbená po celém světě. Její příprava není složitá a zabere asi 2 hodiny. Suroviny: 3 ks sladké červené papriky 300 g čerstvých chilli papriček (cca 15 ks) 1 hlava česneku 2 ks limetky 2 lžičky sladké papriky 2 misky vody 2 misky octa 3 misky cukru (nejlépe třtinového) 1 lžička sladké sojové omáčky Nejprve ze všeho si seženeme kvalitní chilli papričky. Papričky ochutnejte ať víte, jak moc jsou pikantní. Je lepší, když jsou papričky pálivější, protože o svoji pálivost při vyvaření částečně přijdou. Nakrájíme sladkou papriku, chilli papričky, na drobno nasekáme česnek. Vezmeme si velký hrnec, do kterého vložíme všechny připravené ingredience kromě sojové omáčky a limetkové šťávy Obsah hrnce přivedeme k varu, poté plamen mírně snížíme a necháme vařit cca 45 minut. Hrnec nezavíráme, aby nám omáčka houstla. V průběhu vaření občas promícháme.
Jakmile máme spíše hustou než kapalnou konzistenci, necháme schládnout. Po cca 15 minutách přidáme sojovou omáčku a limetkovou šťávu. Poté obsah hrnce důkladně promixujeme tyčovým mixerem. Na závěr už jen stačí přelít do připravené uzavíratelné sklenice a postavit na její víčko alespoň na cca 5 hodin. Skladujeme v chladném temném místě. V lednici vám zavřená omáčka vydrží i půl roku. Ja ideální k rýži, nudlím, kuřecímu masu, mořským plodům, rybám atd. Můžete ji navíc používat přímo při vaření: nakládat do ní maso a dochucovat ní omáčky.
0 Comments
|
|