Červen je naše oblíbené období. Možná i díky tomu, že nastává sezóna jahod, které tak milujeme. Tento rok jsme se vydali na sběr jahod u Holešova, takže jsme měli plnou bedýnku a přemýšleli, co kromě džemu a buchty, z nich uděláme. A tak nás napadly tyhle skvělé a hlavně jednoduché tvarohové knelíky! Jak nás napadlo je obalit v perníku? U nás doma se totiž moc sladké nejí (překvapivě!), takže když dostaneme na mikuláše perník, nezbývá nic jiného, než jej na něco použít při pečení, vaření,.. A věřte, že ta chuť tvarohových knedlíčků, jahod a perníku je fakt boží! Suroviny 1 měkký tvaroh 1 vejce špetka soli 120-160g polohrubé mouky jahody (očištěné a omyté) perník (třeba z mikuláše :-)) rozpuštěné máslo Nejprve si dáme vařit osolenou vodu.
Na těsto si smícháme tvaroh, vejce a špetku soli. Promícháme a postupně přidáváme mouku, kterou ale nemusíme použít všechnu, aby pak knedlíčky nebylo moc tuhé. Hotové těsto bude stále lepit, tak se toho nelekněte. Z těsta si ihned (nedáváme do lednice) uděláme váleček (za pomoci mouky) a nakrájíme si jej na kousky tak velké, aby se nám do nich vlezla jedna celá jahoda. Uděláme si knedlíčky, z této dávky by jich mělo být zhruba 10 kusů (podle velikosti jahod, já měla středně velké). Knedlíčky vaříme ve vroucí vodě po dobu 7-9 minut (opět dle velikosti). Mezitím si nastrouháme perník (my použili klasický kupovaný, plněný). Hotové knedlíčky ještě horké obalíme v nastrouhaném perníku, polijeme rozpuštěným máslem a můžeme podávat.
0 Comments
|